24/1/12

Χρωματίστε το πιάτο σας

Πως θα σας φαινόταν σήμερα, μια κρύα, βροχερή, μουντή μέρα, αν αποφασίζατε να βάλετε λίγο χρώμα στο πιάτο σας;
Πορφυρένια λαζάνια από  παντζάρια...
Πορτοκαλένια-χρυσαφιά λαζάνια με καρότα....
Πράσινα λαζάνια από σπανάκι και καυκαλήθρα που μας φέρνουν στο νου τ' αρκαδικά λιβάδια...
Βλαστάρια από τριφύλι, φακές και φασόλια που λάμπουν από φρεσκάδα σαν πυγολαμπίδες.
Και μην ξεχάσετε να βάλετε και τα λουλούδια στο τραπέζι σας.
Θα πρότεινα ένα γαλάζιο βάζο με χρυσοκίτρινες τουλίπες.
Όλα, εκτός από τα λουλούδια και το βάζο, σας τα προσφέρει ο Τροφοσυλλέκτης.
Η Αλεξάνδρα πρόλαβε και φωτογράφισε τα παντζαρένια λαζάνια.

13/1/12

ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ: ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Όταν άρχισαν να μ' αρέσουν τα κινέζικα πιάτα, δοκίμασα για πρώτη φορά τα "βλαστάρια". Οι Ανατολίτες πασπαλίζουν με βλαστάρια τις σούπες τους, τα μαγειρεύουν με το ρύζι,  τα βάζουν στα
spring rolls και τα τρώνε ωμά μαζί με άλλα λαχανικά ή μόνα τους.
Κάτι ξέρουν αυτοί...
 Επειδή ο χειμώνας μπήκε για τα καλά ο Τροφοσυλλέκτης αποφάσισε να ετοιμάσει για σας "πολύτιμα βλασταράκια", για να προστατευθείτε από τα κρυολογήματα αλλά και για να νοστιμέψετε ακόμα περισσότερο τις σούπες και τις σαλάτες σας και ότι άλλο σκεφτείτε με τη δημιουργική φαντασία σας.
Τα βλασταράκια του Τροφοσυλλέκτη είναι από μικρά σποράκια βιολογικής φακής.
Τι είναι λοιπόν τα βλαστάρια;


Είναι νεαρά φυτά που φυτρώνουν από τους σπόρους οποιουδήποτε είδους της χλωρίδας. Τα βλαστάρια που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη βελτίωση της διατροφής είναι: φασόλια, ραπανάκια, τριφύλλι, ρεβίθια, φακές, σόγια, ηλιόσποροι, φαγόπυρο, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, μπιζέλια. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, είναι γεμάτα βιταμίνες (η βιταμίνη Β αυξάνεται στα βλαστάρια μέχρι και δύο χιλιάδες τοις εκατό), νουκλεϊκά οξέα (θεμελιώδη συστατικά για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων) και πρωτείνες.
Αν θέλετε βλαστάρια, επικοινωνείστε με τον Τροφοσυλλέκτη αμέσως για να τα εξασφαλίσετε!

3/1/12

Βραστά χόρτα του βουνού: Το πρωτοχρονιάτικο δώρο του Τροφοσυλλέκτη

Τα λιβάδια των αρκαδικών βουνών τούτες τις πρώτες μέρες του χρόνου είναι γεμάτο από άγρια χόρτα στα μέρη που κυλάει το κρυστάλλινο νερό του Λούσιου. Οι χορτογευσιγνώστες γνωρίζουν και κάνουν υπέροχα αρωματικά γλυκόπικρα μπουκέτα, που αγκαλιάζονται με το ζουμί τους. Το πρωτόλαδο τους δίνει μια στυλπνάδα στην όψη, ενώ ο χυμός από το λεμόνι υποκαθιστά την ισορροπία της γεύσης ανάμεσα στο γλυκό και στο πικρό, στο ξυνό και στο στιφό.
Με πήρε περισσότερο από πέντε χρόνια για να μάθω να κάνω μοσχομυριστά μπουκέτα από άγρια χόρτα. Βλέπετε κανείς από αυτούς που ξέρουν την τέχνη δεν την προδίδουν στους νεοφερμένους της πόλης, που αφελώς θεωρούν ότι μπορούν να μάθουν τα μυστικά της φύσης εδώ και τώρα.
Επιθυμώντας να μοιραστώ μαζί σας τη χειμωνιάτικη γευστική πανδαισία των άγριων χόρτων προσφέρω σε όλους τους αναγνώστες μου ένα μαγειρεμένο μπουκέτο.
Όσοι πιστοί προσέλθετε... μη διστάσετε καθόλου... δεν θα το μετανοιώσετε...