Πρόκειται για το πιο κακοτράχαλο φυτό, που το βρίσκομαι σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές από την Ιρλανδία μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μαύρη θάλασσα. Φύεται πάνω στην άμμο, στις ρωγμές των βράχων και στα διάκενα που αφήνουν οι μεγάλες κροκάλες.
Μην ξεχνάτε ποτέ, όπου βρίσκετε κρίταμο τώρα το καλοκαίρι, να κόβετε μερικές κορφούλες του (ποτέ τις ρίζες). Μπορείτε να τις ζεματίσετε στο σπίτι σας ίσα με τρία λεπτά και να δημιουργήσετε ένα υπέροχο, μοναδικό πιάτο. Είναι ένα από τα πιο γευστικά χόρτα καθώς έχει έντονο πιπερώδες, οξύ άρωμα και κρουστή γεύση. Προσωπικά το κρίταμο το προτιμώ βραστό (όχι τουρσί) με καλό λάδι και λεμόνι. Αποτελεί τον ιδεώδη συνδυασμό για τα ψητό ψάρι, και το ψητό κατσίκι.
Στο κρίταμο οφείλουν την ιδιαίτερη γεύση τους τα moutons prés salés της Νορμανδίας και της Βρετάνης και τα κατσικάκια που βόσκουν στα πουρναροβούνια του Αιγαίου και των Σποράδων και κατεβαίνουν προς αναζήτηση τροφής μέχρι τις παραλίες.
Κρίταμο από την Αλόννησο, αρχείο Τροφοσυλλέκτη |
Στο κρίταμο οφείλουν την ιδιαίτερη γεύση τους τα moutons prés salés της Νορμανδίας και της Βρετάνης και τα κατσικάκια που βόσκουν στα πουρναροβούνια του Αιγαίου και των Σποράδων και κατεβαίνουν προς αναζήτηση τροφής μέχρι τις παραλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου