31/12/11

Το καζάν ντιπί της Μελισσάνθης

Η Μελισσάνθη στο Λος Άντζελες δημιουργεί και ανατολίτικες συνταγές ζαχαροπλαστικής, όταν θέλει να ξεκουραστεί από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες.
Γι' αυτές τις μέρες το "καζάν ντιπί" της Μελισσάνθης, που προήλθε μετά από αυτοσχεδιασμό
προσφέρεται γιατί είναι εύπεπτο, αρωματίζει το στόμα και δημιουργεί ευεξία.
Η συνταγή:
Υλικά:
1 μικρό αντικολλητικό ταψί.
1 φλυτζάνι ριζάλευρο (άμα δεν το βρείτε στα μαγαζιά βάλτε ρύζι στο μπλέντερ και κάντε το μόνοι σας)
4 φλυτζάνια γάλα
Περίπου 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (εκ πείρας η καφέ ζάχαρη είναι πιο γευστική και πιο υγιεινή)
1 κουταλιά ροδόνερο (προαιρετικό, επίσης άμα το βάλετε μπορείτε κατά βούληση να αυξήσετε ή να μειώσετε τη δόση)
Μαστίχα (προαιρετικά και δεν ξέρω πόση αλλά πιστεύω ότι θα ταιριάζει πολύ
Προετοιμασία:
Βάλτε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το ρυζάλευρο, το ροδόνερο, την μαστίχα και τη ζάχαρη. Προσέξτε, το ρυζάλευρο έχει από μόνο του μια γλυκιά και καταπρϋντική γεύση, οπότε αν δεν θέλετε την κρέμα σας πολύ γλυκιά κάντε δοκιμές πρίν ρίξετε όλη τη ζάχαρη. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να πήξει καλά. Εδώ είναι το μόνο δύσκολο σημείο της συνταγής, θα πρέπει να αυξομειώνετε τη φωτιά και να ανακατεύετε καλά, το στοίχημα είναι να πήξει το μείγμα χωρίς να βράσει. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 αλείφετε το ταψί σας με βούτηρο και το πασπαλίζετε με ζάχαρη. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για να λυώσει η ζάχαρη. Έπειτα βγάζετε το ταψί από το φούρνο και ρίχνετε μέσα την κρέμα ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε το ταψί στο φούρνο. Ο σκοπός αυτού του σταδίου είναι να καεί η ζάχαρη και να ψηθεί η κρέμα εξωτερικά ενώ το εσωτερικό παραμένει πιο ζουμερό. Αφήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε το ταψί να κρυώσει. Μπορείτε να το αφήσετε έξω να πήξει και να φύγουν τα υγρά για 3 περίπου ώρες ή να το βάλετε στο ψυγείο (ανάλογα με το τί σας αρέσει). Για να σερβίρετε κόβετε το καζάν ντιπί σε λωρίδες και το διπλώνετε ή τυλίγετε ώστε η καμμένη πλευρά να είναι προς τα έξω. Αν έχετε και τρελά κέφια μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω κομματάκια από φυστίκια αιγίνης. Απολαύστε...
Υ.Γ. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά στην ουσία απαιτεί μόνο 30 λεπτά από το χρόνο σας. Είναι όμως οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου